Vad är en avloppspump?

Nyheter 2021-02-19

Vad är en avloppspump?

Vad är en avloppspump?

En avloppspump är en liten maskin med motor som kan pumpa iväg avloppsvatten. Avloppspumpar finns i olika former och varianter, anpassade för olika syften. En avloppspumps funktion är att pumpa iväg avloppsvatten från WC, kök, dusch eller tvättstuga, för att nämna några. En avloppspump används i rum där det inte finns något avlopp, i situationer där det framdragna avloppet är för långt borta eller när man bygger till exempel ett Attefallshus och vill använda samma avloppsanslutning som bostadshuset.

Avloppspump med kvarn

En avloppspump med kvarn maler sönder avfall från en toalett till en massa, som sedan kan pumpas iväg till närmsta avlopp i ett smalt rör. En avloppspump med kvarn eller kvarnpump (malpump) som det också kallas underlättar vi renovering, eftersom man slipper att bila upp golv och dra nya avloppsstammar. En kvarnpump placerar man i direkt anslutning till toaletten. Se vårt breda sortiment av olika kvarnpumpar här. 

 

Avloppspump toalett

Vill du placera en toalett på ett ställe utan existerande avlopp, behöver du en avloppspump anpassad för avfall från toaletter eller svartvatten som det också kallas. Precis som nämnt ovan innehåller en sådan pump en kvarn som maler sönder avfallet från toaletten, för att enkelt kunna pumpa iväg massan till närmsta existerande avlopp.

Läs mer om hur en kvarntoalett fungerar här. 

 

Avloppspumpstation

En avloppspumpstation är en större avloppspump som klarar att ta hand om avloppsvatten från små hus, kommersiella byggnader som till exempel skolor, industrier, hotell eller restauranger. Saniflos pumpstationer finns i flera versioner där till exempel produktserien Sanicom är inriktad på att ta hand om BDT-vatten (bad, dusch och tvätt) och klarar temperaturer upp till 90 grader. Detta gör den idealisk för att ta hand om vatten från diskmaskiner eller tvättmaskiner.

Vår produktserie Sanicubic tar hand om både grå- och svartvatten vilket gör att den är perfekt för till exempel Attefallshus, bostadshus eller hotell där man behöver ta hand om både avfall från toaletter och kök.

 

Avloppspump kök

En avloppspump i köket gör att du enkelt kan placera vasken i den där köksön du längtat efter, utan att behöva bila upp golvet. En avloppspump anpassad för kök tar hand om avloppsvatten från vasken, diskmaskinen eller tvättmaskinen och pumpar iväg vattnet till närmsta avlopp. Det gör att du kan renovera köket eller bygga ett helt nytt kök på en plats där du inte trodde det var möjligt.

 

Avloppspump kondensvatten

En avloppspump för kondensvatten är en liten, smidig pump som tar hand om allt kondensvatten från till exempel vattenberedare, klimatanläggning, luftkonditionering, kylaggregat och kylenheter samt avfuktare. I kylrum saknas ofta existerande avlopp vilket gör att en kondenspump är nödvändig för att transportera bort kondensvatten. Vid installation av luftkonditionering eller värmepump kan en mindre kondensvattenpump vara behjälplig i borttransport av kondensvatten.

Dränkbar avloppspump

En dränkbar avloppspump är en pump som klarar av att placeras under vatten. Avloppspumpen pumpar bort vatten från till exempel översvämningar i källare, nöddräneringar, pooler som behöver tömmas eller dräneringar av brunnar. Beroende på omfattning och syfte finns det flera olika typer av dränkbara pumpar att välja mellan, i olika material.