Att tänka på vid renovering av badrum

Nyheter 2021-01-18

Att tänka på vid renovering av badrum

Att bygga ett nytt badrum är en populär renovering för bostadsägare. Det är till och med så att bostadssäljare kan räkna med en rejäl värdeökning på en bostad med ett nyrenoverat badrum. Enligt fastighetsbyrån finns det några viktiga aspekter att tänka på för att säkra ett högre värde på bostaden efter en badrumsrenovering. 

  • Välj neutrala färger och material, som funkar över lång tid.
  • Renoveringen bör utgå från bostadens stil, byggår och område. Mer extrema badrumstrender lönar sig sällan ekonomiskt i längden.

Att renovera källaren till ett SPA eller att installera en extra toalett under trappen är ytterligare exempel som ökar värdet på en bostad. Men att dra nya avlopp kan verka svårt eller rent av omöjligt på grund av att lutningen till avloppsstammen är för svag. Som tur är, <med smart planering och innovativa produkter kan du placera ett badrum, en toalett eller ett SPA i princip varsomhelst.

 

Var kan man placera ett badrum?

Var man ska placera ett badrum är en svår fråga, oavsett om ditt hem är 70 kvm eller 400 kvm. Många bostadsägare bygger om källaren till ett SPA, vilket kan vara en smart investering. Källaren är i många hem dåligt utnyttjad och med ett stort badrum i källaren med både toalett, handfat, dusch och badkar utnyttjar du plats som annars kanske enbart skulle användas som förråd. I mindre hem kan just ett förråd eller dåligt utnyttjade utrymmen under trappen byggas om till ett mindre badrum, en toalett eller en liten tvättstuga. Se vår film nedan, där vi visar hur man kan bygga en mindre toalett under trappan. Det lilla badrummet har en vägghängd toalett samt ett handfat som båda är kopplade till en Sanipack Pro Up; en kompakt kvarnpump som klarar av att pumpa iväg ditt avloppsvatten 100 meter horisontellt eller 5 meter vertikalt till närmsta avlopp. Pumpen är speciellt anpassad för vägghängda toaletter och passar perfekt att gömma bakom en vägg. Precis som alla Saniflo-pumpar är det dock viktigt att kunna komma åt pumpen för service.

 

Bila i betong

För att kunna dra nya avlopp behöver du traditionellt sett bila i betong, detta kostar ungefär 1000 kr per meter och riskerar att försvaga konstruktionen. Men det finns alternativ, genom att installera en pump ovan jord kan du dra smala avloppsrör till närmsta avlopp utan att behöva bila i golvet. En positiv aspekt med en pump är också att du kan placera ett badrum i princip varsomhelst, utan att behöva ta hänsyn till lutning mot avloppsstammen. Detta innebär att i bostäder med källare utan existerande avlopp, går det fortfarande att installera ett badrum.

 

Våtrumssäkra badrum

Det är viktigt att ett badrum installeras enligt de lagar och föreskrifter som finns, annars kan det vara så att din hemförsäkring inte gäller, till exempel måste ett badrum vara våtrumssäkrat.

Idag finns snygga våtrumsmattor som alternativ till klinker. Det är enklare och går fortare att lägga våtrumsmattor och det är oftast billigare, vilket gör det till ett bra alternativ för den extra toaletten eller den lilla tvättstugan.

 

Fall mot avloppspump

För att kunna sätta in ett badkar är det viktigt att det finns tillräckligt med fall från badkarsutloppet till din avloppspump. Fallet kan lösas på lite olika sätt, antingen genom att placera badkaret på ett ’podium’ (som en liten uppbyggnad) och placera pumpen i podiet eller genom att bygga ned din pump i grunden. Detsamma gäller för dusch, vilket gör duschkabiner till ett bra val om du vill slippa gräva ned din pump eller inte har möjlighet att placera den på en lägre nivå. Vår minsta pump för gråvatten Sanidouche Flat möjliggör installation av dusch med endast en uppbyggnad på 8 cm!