Allt du behöver veta om Attefallshus

Nyheter 2021-04-01

Allt du behöver veta om Attefallshus

Allt du behöver veta om Attefallshus.

Sedan januari 2020 har reglerna kring byggnation av Attefallshus ändrats. Numer får du bygga ett Attefallshus på 30 kvadratmeter(kvm) med 4 meter till nock, utan bygglov. Attefallshus är en typ av komplementbyggnad som från 2a juli 2014 får byggas utan bygglov på många tomter i Sverige. Attefallshus är döpt efter Sveriges dåvarande bostadsminister, Stefan Attefall. En friggebod (döpt efter dåvarande bostadsminister Birgit Friggebod) är en komplementbostad om max 15 kvm, är föregångaren till Attefallshus. Friggeboden infördes 1979 som en extra komplementbostad om 10 kvm, men utökades 2008 till 15 kvm, för att sedan 2014 bli 25 kvm och ett Attefallshus med möjlighet att dra in el och vatten/ avlopp. Attefallshus kallas också i folkmun för Bolundare efter dåvarande bostadsministern Per Bolund som satt när lagen ändrades den 1 mars.

Ett Attefallshus får inte placeras närmare än 4,5 meter från tomtgräns eller 30 m från järnvägsspår.

 

För att upprätta ett komplementbostadshus eller Attefallshus krävs att man upprättar en anmälan och där efter får ett godkänt startbesked. De bestämmelser som gäller för Attefallshus kräver att de redan står ett eller flera bostadshus på tomten. Antalet Attefallshus som står på tomten beräknas av antalet kvadrat. Det vill säga, man får placera flera hus, men den sammanlagda ytan får max vara 30 kvm. Det är Attefallshuset yttre mått som gäller, vilket betyder att det är 30 kvm inklusive fasad.

 

Till ett Attefallshus får man bygga en källare, när man räknar 30 kvm räknas det över markytan. Viktigt att ta med i beräkningen är att en källare behöver fuktsäkras och ska den vara anpassad för bostad behöver det vara minst 2,4 m i takhöjd, vilket gör att ytan ovan mark blir kanske något lägre, när den totala höjden får vara max 4 m till taknock.

 

Attefallshus med loft

Med regeln 4 meter till nock finns rum att bygga ett loft i Attefallshuset. Loftet kan med fördel byggas över kök och badrum, men lämna vardagsrummet med högre takhöjd. Olika varianter på stegar och trappor kan placeras beroende på utrymme och komfort.

 

Attefallshus med toalett och kök

Badrum i ett Attefallshus är fördelaktigt litet och smidigt men med vattentoalett och dusch. För att dra in vatten och avlopp krävs en Rörmokare. För att kunna utnyttja existerande avlopp från bostadshuset krävs att Attefallshuset byggs på en plats ovanför bostadshuset med ett naturligt fall på minst 1-2cm/ meter. Ett avlopp behöver placeras på en sådan nivå under marken att det är frostfritt, detta är olika beroende på var i Sverige som man bor. Vill man placera ett Attefallshus nedanför sitt bostadshus krävs en avloppspump som pumpar vattnet till det gemensamma avloppet. Saniflos produkt Sanicubic 1 WP klarar att pumpa avloppsvatten 11 meter vertikalt eller 60 meter horisontellt. Det innebär att vill du placera ett badrum och/ eller kök i ett Attefallshus nedanför ditt existerande bostadshus klarar avloppspumpen av det.

Attefallshus med avloppspump - Saniflo

 

Avloppspumpen behöver placeras frostsäkert och lågt för att skapa ett fall till pumpen. På bilden är pumpen placerad i grunden på Attefallshuset med en åtkomstlucka, för enkel service. Till avloppspumpen kopplas toalett, handfat, dusch, tvättmaskin samt kök med vask och diskmaskin.

 

Attefallshus avlopp

Placerar du Attefallshuset 20 meter från huset med ett motfall på 3 meter är det ungefär samma sak som att avloppspumpen pumpar 7 meter vertikalt.

 

Avloppsröret till en Sanicubic 1 WP har dessutom en diameter på 50 mm vilket möjliggör en enklare och ytligare nedgrävning, än ett traditionellt avloppsrör. Sanicubic 1 WP tar hand om avloppsvatten från wc-stolar, badrum, kök och tvättstuga.

 

Att dra in nytt kommunalt avlopp i ett Attefallshus kostar ca 1000kr/m i schaktning (att bila upp marken/ golvet), sedan kostar rör 100 kr/m, etablering ca 3000 kr och en ny anslutningsavgift till det kommunala avloppet ca 150 000 - 200 000 kr.

 

Köpa Attefallshus

Det finns många olika sätt att gå tillväga om man vill skaffa ett attefallshus. Det kan byggas från grunden, beställas som en byggsats eller köpas nyckelfärdigt. Oavsett vilket alternativ som passar dig så varierar prisklasserna beroende bland annat på de tillval man väljer. Priset för en byggsats till ett Attefallshus brukar börja runt 70 000 kr. När du köper ett färdigt Attefallshus varierar priset ännu mer, då du kan välja mellan allt från att köpa ett klimatskal till ett nyckelfärdigt hus. Vill du köpa ett fullt utrustat komplementbostadshus på 30 kvm med både kök och badrum så kan du förvänta dig att hamna runt miljonen.  

 

Hyr ut ett Attefallshus med Botello

Genom Botello kan du skaffa ett högkvalitativt Attefallshus som är försett med välkända varumärken och uppfyller kraven för permanentboende. Botello låter dig tjäna extra pengar genom att hyra ut ditt attefallshus. På så sätt bidrar du till att minska bostadsbristen, samtidigt som du rustar dig med en extra intäkt. Rimligt, schysst och viktigt, tycker Botello

 

Relaterade produkter