Vad är en kondensvattenpump?

Nyheter 2021-06-15

Vad är en kondensvattenpump?

Vad är en kondensvattenpump?

En kondensvattenpump (kondenspump) är en liten och smidig pump som transporterar bort kondensvatten från till exempel vattenberedare, klimatanläggning, luftkonditionering, kylaggregat och kylenheter samt avfuktare.

 

I Sverige är varma somrar sällan något problem, men när temperaturen stiger över 25 grader kan det vara skönt att ha en fast installerad AC eller en portabel AC som kyler ned och skapar ett behagligt inomhusklimat. I butiker, salonger och restauranger brukar behovet av ett svalt inomhusklimat vara extra stort, framförallt under varma sommardagar. Idag finns diskreta både portabla och väggmonterade luftkonditioneringar som erbjuder skön svalka.

 

Kondensvatten

Kondensvatten uppstår i mötet mellan kyla och värme, det vill säga till exempel när varm luft kyls ned i en AC eller klimatanläggning. En kondensvattenpump för bort vattnet från klimatanläggning, Air Condition (AC), kylaggregat, vattenberedare och avfuktare. I vägghängda luftkonditioneringar är just droppande kondensvatten ofta ett problem. Vår minsta kondensvattenpump är så pass liten att den enkelt kan integreras i en väggmonterad luftkonditionering, men det finns olika alternativ anpassade efter olika behov. Har du till exempel en större kyldisk eller en rejäl avfuktare bildas mer kondensvatten och du behöver en större kondenspump. Sanicondens Eco eller Sanicondens Pro är två rejäla men ändå nätta kondenspumpar som har behållarvolym på 1 liter respektive 2 liter. Pumparna kan enkelt monteras på både vägg och golv och tål syrahaltigt vatten!

 

Kondensvatten i värmepump

Precis som vi nämnde ovan uppstår kondensvatten i mötet mellan kyla och värme, därför krävs ofta både el, vatten och avlopp när du ska installera en värmepump eller varmvattenberedare. I många utrymmen är den bästa lösningen att installera en kondensvattenpump som pumpar iväg kondensvattnet från varmvattenberedaren eller värmepumpen till närmsta avloppsanslutning, som kan vara placerad upp till 50 meter bort.   

 

Kondensvatten i luftkonditionering

De flesta luftkonditioneringar kräver en installation i yttervägg, vilket kan vara problematiskt om du bor i lägenhet eller vill ha luftkonditioneringen på en plats där det inte är möjligt eller estetiskt passande. Då kan ett alternativ vara en portabel luftkonditionering som du placerar där det passar. Sedan kan du koppla in en kondensvattenpump för att ta hand om det kondensvatten som uppstår och slipper därmed att hantera det manuellt samtidigt som du minimerar risken för översvämning.